Hamileler Sağlık Ocağına Ne Zaman Gitmeli?

Gebeliği sağlık ocağına bildirmek zorunlu mu?

Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanına veya hastanede takip düşünenlerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.

Hamilelikte sağlık ocağında neler yapılır?

Aile Sağlığı Merkezinde gebelik boyunca dört kez izlem için (ilk gelişten sonra üç kez) çağrılacaksınız. Boyunuz, kilonuz, Kan Laboratuvar değerleri, bebek kalp sesleri rutin takip edilecek, Gebe-Tetanoz aşısı yapılacaktır.

Gebelikte aile hekimine ne zaman gidilir?

Uzmanlar anne ve bebek ölümlerinin önüne geçmek sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için anne-baba adaylarının daha gebeliğin planlandığı andan itibaren Aile Hekimi iletişim içerisinde olması gerektiği konusunda uyarıyor.

Hamilelikte sağlık ocağına kontrolleri ne zaman gidilmeli?

İlk doktor muayenesine ne zaman ve hangi sıklıkta gidilmeli? Hamilelik belirtileri olduğunda veya testler olumlu çıktığında doktora gidilmeli. Kontrollerin sıklığı için bir standart yok. Ancak 12-13-21 ve 24’üncü haftalarda ve doğum öncesi dönemlerde doktorunuza gidin.

You might be interested:  Sık sorulan: Medipol Üniversitesi Sağlık Yönetimi Kampüsü Nerede?

Aile Sağlığı Merkezi gebelik testi yapıyor mu?

Gebelik şüphesi olan, adetinin geciktiğini düşünen ve ek olarak bazı gebelik belritileri de olabilen doğurganlık dönemindeki kadınların uygulayabilecekleri en kolay yöntem bir eczaneden veya aile sağlığı biriminden kolayca alabilecekleri “ Gebelik Testi ” kiti olacaktır.

Gebelikte sağlık ocağında hangi testler yapılıyor?

* Tam kan sayımı, idrar tahlili, ABO + Rh tayini (kan grubu), hepatit (sarılık) belirteçleri, Toxoplazma, Rubella ve CMV Ig tayini, tiroid fonksiyonlarını belirlemek adına en azından TSH tayini, ilk muayenede yapılan testlerdendir.

Hamilelikte kan verirken aç mı tok mu?

Bu testi aç ya da tok karnına yaptırmayı tercih edebilirsiniz. Kalitatif kan serumu testi ile kan değerleriniz incelenerek beta HCG yüksekliğinize göre hamilelik teşhisi konulabilir. Döllenme sonrasındaki birkaç günde veya döllenme sonrası ilk yumurtlama evresinde HCG değerleri yüksek çıkmayabilir.

Gebelikte ilk aşı hangi haftada yapılır?

Ortalama 18.20. haftada ilk doz tetanoz – difteri aşısı yapılır. İlk aşıdan 4 hafta sonra ikinci doz aşı yapılır. Başlangıç aşısından 6 – 12 ay sonra üçüncü doz aşı yapılır. Tetanoz – Difteri aşısı üzerinden 5 – 10 gün geçmiş ise rapel dozu önerilmektedir.

Hamile olunca ne yapılır?

2-Az az, sık sık yiyin: Bulantı ve kusmalar için az az, ancak sık aralıklarla kuru ve soğuk yiyecekler tüketin. 3-Kalori miktarını artırın: Günlük beslenmenize 300 kalori ek gıda ekleyin. Ana ve ara öğünleri kesinlikle atlamayın. 4-Egzersiz yapın: Hamileliğiniz boyunca düzenli yürüyüş ve egzersiz yapın.

Hamile olduğunu işyerine ne zaman söylenir?

Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasına göre: “Çalışan, gebelik ve emzirmeye başlama halinde işverenini bilgilendirir”. Dolayısıyla okurumuz en kısa sürede hamileliğini işverene bildirmekle yükümlüdür.

You might be interested:  Okuyucular soruyor: Durum Bildirir Tek Hekim Sağlık Raporu Nasıl Doldurulur?

Ilk gebelik muayenesi nasıl yapılır?

Ultrason, gebeliğin ilk 13 haftasına kadar vajinal yolla, daha sonraki dönemlerinde ise abdominal (karından) yolla yapılmalıdır. Ultrason incelemesi ile gebeliğin normal olup olmadığı, gebelik yaşının son adet tarihi ile uyumlu olup olmadığı, bebeğin gelişiminde ve organlarında sorun olup olmadığına bakılır.

Gebelikte doktor kontrolleri ne zaman?

Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı hiçbir şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. gebelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36. haftalar arasında ikişer haftalık aralıklarla, 36. haftadan doğuma kadar ise haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.

Kadın doğum uzmanına ne zaman gidilmeli?

Kadınlarda 21 günden kısa zamanda 35 günden uzun zamanda meydana gelen adet süreli değerlendirilir. Adet kanamasının normalden fazla ya da az hatta hiç olmadığı zaman mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Gebeliğin kaçıncı haftasında vajinal muayene yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Sağlık ocağında bebeğin kalp atışı ne zaman duyulur?

Hamilelik sürecinde anne ve baba adayları en çok bebeğin kalp atışlarının ne zaman duyulduğunu merak ediyor. Bebeğin kalp atışlar 6-8 hafta iken duyulabilir. Kişinin gittiği hastane veya doktoruna bu süre zarfında başvurması halinde bebeğin kalp atışları duyulabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *